Frågor frågor och lite svar

Isabell
Hej! Gryyym blogg förresten! 
Jag ska åka som utbytesstudent om 2 år i California och min fråga är hur mycket det kostar att gå i själva skolan i 1 år ungefär? Det skulle vara så tråkigt ifall min dröm inte gick i uppfyllelse p.g.a pengar!!! Hur mycket kostar det för dig att gå i din skola?? Skulle verkligen uppskattar om du svarar för jag har kommenterat på typ 10 bloggar som inte har svarat haha!:))
 
Svar: Tack så mycket! Alltså.. Jag åker ju med Explorius, som är en organisation. Jag är en del av ett utbytesprogram som de har. Så jag betalar en progrmavgift som det här året låg på runt 69 000 SEK om jag inte minns fel. Jag har ingen aning om de betalar skolan med pengarna.. Man kan ju åka utan organisation, det låter som att det är så du ska göra, med tanke på att du redan vet var du ska? Jag vet inte riktigt hur det går till med tanke på att Explorius och min Amerikanska organisation ASSE fixar med allt. Du får gärna kommentera igen med hur du menar, för jag hjälper gärna! 
 
Anonym
Hej, du verkar ha det jättebra där borta och det är kul att läsa din blogg! :) jag tänkte bara fråga om du har lärt dina kompisar någon svenska? Eller om du har försökt med det och isåfall, låter det inte jätteroligt? Haha 
Kan du inte filma lite när dom pratar?
 
Svar: Tack vad snällt! Jag har mina upp-och nedgångar, men för det mesta är det riktigt superduperbra! :) Jag har försökt lära min vänner här lite svenska, speciellt om vi pratar om vissa saker och dom frågar "Anna!! Hur säger man det och det på svenska?". Som en gång när dom frågade var "skinny dip" var på svenska, jag säger att det är "Nakenbad" och min vän Lizzie ropar "NAKENBAAAAKEN!!!" hahahaha. Nu är det ett inside joke mellan oss. Annars är det min lillasyster Brenna som är en hajare på svenska. Hon har lärt sig massor! 
Jag ska filma dom någon gång, så håll utkik!
 
Josefine
Hej! 
Jag hade jätte gärna vellat bli utbyttestudent med men undrar 3 saker om du nu vill svara på det! :) 

* Hur går man enklast tillväga med det? Alltså vart ansöker man och så? 
* Måste man ha "felfri" Engelska? Jag förstår ju att man måste kunna tala/läsa/skriva, men måste man vara helt hundra "på allt" lixxom? :) 
* Och sen du behöver ju inte svara exakt om du inte vill, men vad kostar det på ett ungefär? 

Kram
 
(Josefine)
Åh läste lite längre ner om att man kunde söka stipendier, vet du hur man gör det? Och "vad" är det man söker på? Alltså betyg, sport exe eller är det något annat? :)
 
Svar: Om du är intresserad av att åka iväg i framtiden, vilket jag tycker att du verkligen ska göra! En upplevelse för livet. Börja med att ta reda på vilka olika organisationer som finns, och ta reda på ALLT du kan, jämför alla, mejla, ring med frågor, och se vilken organisation som skulle passa DIG bäst. Anmäl dig till ett intressemöte/intervju. Det är inte bindande, utan du kan gå på intervjuer hos alla organisationer. Sen se om du blir accepterad och sedan välja vilken organisation du vill åka med. 
Du måste verkligen inte ha "felfri" engelska, det enda kravet är ett godkänt betyg. Jag menar.. Du åker ju iväg för att lära dig bättre engelska, hur kul skulle det vara om du redan visste allt? Jag hade inte felfri engelska innan jag åkte hit, och det har jag fortfarande inte. Men gud vad mycket bättre den blivit! 
Programavgiften kostar, med Explorius, ca 69 000 SEK (mitt år, det är olika) sen tillkommer massor annat.. vaccinationer, Visum, pengar varje månad, massa prylar, resväska kanske. Allt sånt. Tror allt som allt ligger på runt 100 000 SEK.. vilket är HELT GALET!! 
Jag tror jag svarat hur man kan söka stipendier i ett tidigare inlägg.. Men gå till ditt bibliotek och fråga dem där. De hjälper dig gärna! De har en gigantisk bok man kan kolla i, sen är det bara att söka allt som passar in på just dig. Det finns allt möjligt. "Det här stipendiet kan du söka om du är tjej" sånna fanns det när jag kollade. Tyvärr sökte jag nästan ingenting, för var för sen, och lite lat haha! Men vet utbytesstudenter som fått ihop halva deras avgift tack vare bidrag från stipendier och fonder, inte dåligt!

En Jul á la Amerikat

Några dagar innan Jul fick jag ett paket hela vägen från Sverige och världens bästa älskade mammis♥ fyllt med massor olika svenska julsaker. Bland annat skumtomtar (som jag berättade var roliga att micra i micron så det testade Aidan och Brenna,haha!), knäck, pepparkakshus+Non Stop, pepparkakor som mamma gör varje år(som tyvärr var sönder..), chokladtomtar och polkagrisar. Mamma hade lagt ner massor tid på allt detta, och jag blev otroligt glad över allt, fick lite julkänsla och kunde dela med mig lite av den svenska julen till min värdafamilj.
 
Någon dag efter det första paketet kom ett till, denna gång lite mindre, men med bästa innehållet: JULMUST!!! mamma känner mig väl, haha! ..och så lite julklappar till värdfamiljen.
 
Eftersom det aldrig snöar i North Carolina, så gör barnen i familjen här varje år egen "snö" utan strimlat papper från papperstrimlaren(?) ja, en maskin som strimlar papper haha lol. Ni vet nog vad jag babblar om , förhoppningsvis. ..Och så häller vi det från "balkongen" övervåningen, ner på personen på nerevåningen. haha det var riktigt roligt!! 
 
Julaftonskvällen spenderades först i vardagsrummet där vi åt kakorna vi bakat tidigare och lussekatterna jag och Brenna bakat dagen innan, drack varm choklad och sjöng lite julsånger. Vi fick nya PJ's, dekorerade Mirandas rum med julbelysning och pumpade upp luftmadrasser för att sedan läsa julsagor, sova och vakna tidigt på juldagsmorgonen och se på granen och paketen från "balkongen". Myspys!
 
Julgranen och innehållet i min alldeles egna Christmas Stocking. THANK YOU SO MUCH GRANDDAD AND GRANDMA BARB FOR THE PRESENT! ♥ and host mom and dad, my wonderful host siblings for my presents, I love you!
Fick också en ny telefon från mamma och pappa, ni vet att jag älskar er mest av allt! Ni är bäst!♥ Jag och Tom ska kolla upp när jag kan köpa den och om jag ska använd den här eller bara köpa för att ta med mig hem till Sverige sen!
 
American Christmas dinner, people!! Turkey var yummy in my tummy! och en bild på min värdfamilj för dom är AWESOME!
 

Nu är det lov!

Hejsan svejsan people!
 
Oj vad tiden går snabbt, och oj vad dålig jag är på att uppdatera lill-bloggen... Här är det fullt sjå i juletider. Eller ja, julen här startade ju innan Thanksgiving, haha! Så sedan dess har julmusik spelats överallt. I mataffären, shoppngcentret, på TV, radio och hemma. Vi har klätt granen, satt upp julbelysning ute, mycket fint!
Skolveckorna har sprungit förbi, varje dag förundras jag över hur snabbt det går. 
Explorius mejlade för några dagar sedan och sa God Jul och påminde oss om att vi bara har halva tiden kvar nu. DET mina damer och herrar, är GAAAALET. Jag kom ju nyss hit...
 
Jag har också hunnit med att vara sjuk i en vecka. Ganska så mycket. Slöseri med tid om ni frågar mig. Hunnit med 2 säsonger One Tree Hill. Man kan se på Netflix, så det är vad jag gjort under de dagarna. Börjat om på favoritserien.
 
Bilder och lite annat kommer snart! 
 
 

From Homecoming

 
You can watch the video in HD!
 
Probably one of the best days since I got here 4 months ago. HOMECOMING day! Video from the parade and the Pep Rally. I had so much fun! This is real High School Spirit, like they talked about at the information meetings before I got here. Amazing! Can't believe it was in October (still 25 degrees celsius) . Time flies! 
 

Christmas tree shopping

 
hahah♥↑
 
 
Vi har varit och köpt julgran den här veckan på en fin liten farm. Vi gick runt och hittade den perfekta granen och innan vi körde den hem, ställde personalen granen på en maskin som skakade om den  så småkryp och annat skulle komma loss, som ni kan se i videon.. Vi hade riktigt kul åt det, jag tyckte det var hur konstigt som helst. Hade aldrig sett det tidigare, haha! 
De körde granen igenom en annan grej som gjorde så den blev inslagen i ett nät, och därefter satte fast den på biltaket. Allt medan vi stod och kollade på.
USA = SERVICE!
 
 

Utbytesstudent partaj

 
Kvällen den 1:a December åkte jag till Cary ("förort" till Raleigh) på Utbytesstudent party! Två av tjejerna i min grupp som har Coralee som area rep. med familj fixade med allt och bjöd in andra utbytisar som jag inte träffat innan. DET VAR SÅ KUL!!! Älskar utbytesstudenter! Alla är här av samma anledning och är så extremt roliga och underbara! Och vet ni vad?
JAG TRÄFFADE EN SVENSK!!! En kille som hette Tony, från Göteborg! (4:e bilden) Alltså tror det made my entire week! Snackade lite svenska, det var så konstigt att det faktiskt var någon som förstod. Så vi hade lite inside jokes under kvällen och kunde kommentera vissa saker, haha! Åh det var awesome! 
Alla tog med sig något ätbart som var speciellt för ens eget land, jag bakade kladdkaka, det var populärt! Argumenterade med Tony mot tyskarna vidare köttbullar var svenskt eller tyskt, för en tysk hade gjort köttbullar, haha stolta svenskar som står upp för the Swedish meatballs.. Massor underbara vänner har jag träffat, från alla delar av världen! Hoppas verkligen att jag kommer se dom mer under året! 
 
Vad konstigt det här inlägget blev, men är så excited så det får bli som det blir.
 
Åh jag är så glad ♥

Christmas lights show

 
Video från ljusshowen vi åkte igenom!
Det var en jättelång kö innan vi kom fram till alla lights, så vi satt och översatte engelska till svenska i Google Translate och lyssnade på det.. "Göra en obehagligt ansikte" hahah! Vi hade så kul åt det! 
Jag låter btw som en slow drogad... haha 
 
(Jag HATAR HATAR HATAR hur dålig kvalitén blir när jag laddar upp på YouTube... Har en riktigt bra kamera och det ser super ut när jag kollar på datorn och så laddar jag upp den och det är riktigt suddigt.. blä! Den första med alla snöflingor var gur fin som helst men alla detaljer försvann ju med kvallen ååååh vad tråkigt... Någon som har ett bra tips?)

1 December

            
 
Kan inte fatta att det idag, redan är December! Tiden går nästan för snabbt! Om tre veckor har vi jullov här borta och att tänka tillbaka på veckan som gått kommer det gå så fort. 
Igår, sista November, hjälpte Brenna mig att hänga upp min julkalender som mamma skickade med i det stora paketet. Mormor har gjort den så den betyder mycket för mig, jag älskar den! Mamma hade lagt i en dollar i varje "lucka" och varje dag hänger man upp ett hjärta i granen, och på julafton är granen klädd.
Jag har varje år i Sverige haft en liten "skattjakt" sen jag var liten i samband med den här julkalendern. Mamma brukar ha lappar i "luckorna" men ett ställe skrivet på lappen. Så får jag och min bror gå till stället och där ligger ett litet paket. 
Så jag berättade det för min värdfamilj som en roligt grej, en liten historia liksom. Berättar massor om hur jag är van att fira jul och the differences mellan Sverige och USA. Så det var en liten grej som jag delade med mig av.
 
Gissa vad jag vaknade upp till? Brenna hade lagt egna lappar för varje lucka och jag fick gå och leta. HUR GULLIGT?!?! Världens bästa lillasyster! Snacka om överraskning. Det var riktigt roligt!
Love her! ♥ Hela min amerikanska familj! 
 
Ikväll ska jag på Utbytesträff/party hos en av studenterna som har samma area rep som jag. Och deras värdfamilj. Alla ska laga/baka något från sitt hemland och så ska vi dela med varandra. Jag ska baka kladdkaka, haha!
Så nu ska jag ner till köket och förbereda!

Happy Birthday Marci!

 
HAPPY BIRTHDAY till min underbart snälla och bästa host mom!
Firade gjorde vi genom att äta på Thairestaurangen Lemon Grass och sjung Happy Birthday hemma, äta tårta och öppna paket!
 
Thank you for being you! Always so kind, helpful and caring! ♥

Old Salem i bilder

            
 
Spenderade en lördag i Old Salem 2 timmar ifrån Raleigh. En underbar höstdag och det hela påminde massor om Gamla Linköping, men aningens större. Det var så mysigt! Vi strosade runt och kollade på husen, inne i små butiker åt lunch och köpte pepparkakor inne på ett bageri, de bakade i en gammaldags ugn. På kvällen åkte vi på en ljusshow. Det var en sträcka man åkte med bilen igenom olika juleljus-dekorationer och det var häftigt! Var svårt att få bra bilder så jag bestämde mig för att filma. En video kommer troligen upp snart!
Stannade och åt på en amerikansk bar/restaurang och jag åt världens godaste Pasta och kykling. Servitrisen hade jättebred southern accent, det var roligt, haha!
 
 
RSS 2.0