Svar på fråga

 
hej! jag har varit i usa nu i några få dagar och allt känns fel. gråter åtminstånde 3 gånger om dagen och kan knappt äta något. Det är min värdfamilj det är fel på tror jag, dom gör knappt någonting på dagarna så jag sitter då mest framför datorn och jämför mitt utbytesår med andras. Jag mår väldigt dåligt just nu och får mer och mer hemlängtan. Kände du också såhär i början? eller är det något som är fel på mig? Jag är inne på att byta familj nu, tycker du det skulle vara rätt att göra så? vill gärna ha din åsikt på detta eftersom du har varit utbytesstudent. snälla svara!
 
Svar:

Hej på dig! 
Kände verkligen att jag MÅSTE svara på det här eftersom jag nästan fick lite panik över det du håller på att göra. STOPP! Jag förstår verkligen att det kan kännas jobbigt såhär i början och allt känns fel, det är inte ett dugg konstigt! Jag menar tänk bara på vad du gett dig in på. Du har ju för tusan flyttat till andra sidan jorden, till en annan kontinent, ett annat land där allt är främmande. Lämnat din svenska familj för ett år. Det kommer stundtals vara jobbigt och man kommer få hemlängtan. Det är helt normal och jag kan intyga dig om att alla kommer stöta på det under året. Du är säkert nervös över hur det ska gå och det är därför det är svårt att äta och slappna av, det har jag också varit med om!
Dock tror jag inte att det du tänker kommer vara lösningen på hur du känner. Tänk nu, du har bara varit hos din värdfamilj i några få dagar. Allt är nytt, även för familjen. Kom ihåg att det är du som student som ska försöka anpassa dig till deras vanor. Din värdfamilj har inte hunnit lära känna dig helt än, och eftersom du kanske sitter på ditt rum med din dator, kanske det är vad dom tror du gillar eller tycker är bekvämt. Börja med att försöka umgås med familjen, prata med dom, ställ massor frågor, vad som förväntas av dig, fråga om det finns några shoppingcentrum, resturanger eller liknande som du kanske skulle vilja besöka. Be din värdfamilj visa runt dig i området där du bor. 
Jag tycker du ska ge det lite tid, tänka efter om det verkligen är familjen det är "fel" på. Jag kan också säga dig att det tog mig någon vecka eller till och med längre innan jag hade kommit in i min värdfamilj och börjat känna mig bekväm med att prata med dom och kunna röra mig lite friare i huset. Tillslut kommer det kännas som din andra riktiga familj och jag kommer ihåg att jag och min minsta värdsyster pratade senare under året om hur kul vi tyckte det var när vi började prata ordentligt med varandra för första gången och hur bra allting utveckalde sig.
 
Ett sista tips är också: Jämför INTE ditt år med alla andras. Strunta i att läsa deras bloggar och fokusera på att göra ditt år till det bästa i ditt liv. Tänk också på att man skriver ut det som är bra på sin blogg, så alla andra kanske framstår som att de har det underbart och inga problem alls, även fast så inte är fallet. (trust me, DET vet jag ;) )
 
 
Jag hoppas verkligen att det här svaret kunde hjälpa dig lite på traven. Till en början i alla fall! Om du vill hålla mer kontakt med mig under året, om det är saker du undrar över eller behöver lite hjälp med, tveka inte att mejla mig  
( anna-edstrom@live.se !!!!) jag hjälper så gärna till, för jag vet att ibland kan det vara skönt att prata med någon som inte är föräldrar eller organisation, utan någon som faktiskt varit med om och gått igenom samma sak som man själv upplever. :)
 
 


Kommentarer
Postat av: Ylva

Hej! Jag älskar din bloggdesign!! Vilket tema har du? Och sen undrar jag om du kan lägga upp en tipslista till blivande utbytesstudenter? :D

2013-08-14 @ 22:06:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:RSS 2.0